Με αγάπη για το παιδί και την οικογένεια...
Εισαγωγή στερεών τροφών και μητρικός θηλασμός

   Για τα θηλάζοντα βρέφη, κατά τους πρώτους μήνες εισαγωγής στερεών τροφών, πάντα τα θηλάζουμε πριν ή/και μετά τη χορήγηση συμπληρωματικής τροφής. Έτσι το βρέφος προσλαμβάνει νερό, το στήθος της μαμάς δεν παθαίνει συμφόρηση, και το μωρό αυξάνει σταδιακά την ποσότητα συμπληρωματικής τροφής που προσλαμβάνει. Οι πρώτες στερεές τροφές στο βρέφος έχουν σκοπό να προσθέσουν στη διατροφή του που ήταν αποκλειστικά με  γάλα έως τώρα, κι όχι να αντικαταστήσουν ποσότητα γάλακτος.

   Σταδιακά προσθέτουμε ένα γεύμα κάθε φορά. Αφού το μωρό έχει συνηθίσει ένα γεύμα μέσα στο 24ωρο, δηλ. περίπου 10 -15 κουταλίτσες ή 100-200 γρ. πουρέ π.χ. το απόγευμα, προσφέρουμε κι ένα 2ο γεύμα με αρκετές ώρες διαφορά π.χ. το πρωί. Αν συνηθίσει και το 2ο γεύμα το πρωί, τότε προσφέρουμε και 3ο γεύμα το μεσημέρι.  

   Δίνουμε νερό ή χυμό με το κυπελάκι, αρχικά με επιστόμιο κατόπιν χωρίς, δεν δοκιμάζουμε να δώσουμε μπιμπερό στο βρέφος καθώς μπορεί να καταλάβει ότι είναι ένας πιο εύκολος τρόπος πρόσληψης υγρών και να αρχίσει να αρνείται το στήθος της μαμάς του. Τα μωρά που θηλάζουν 4-5 φορές τη μέρα ταυτόχρονα με την εισαγωγή των στερεών τροφών έως τον 12ο μήνα και κατόπιν 1-2 φορές τη μέρα έως την ηλικία των 2 χρόνων είναι τα πιο τυχερά μωρά του κόσμου και μαζί μ’ αυτά και οι μητέρες τους!


Άρθρα