Με αγάπη για το παιδί και την οικογένεια...
Γενικές οδηγίες

Γονιός δεν γεννιέται κανείς! Γονιός γίνεσαι και μεγαλώνεις και διαμορφώνεσαι και εξελίσεσαι μαζί με το παιδί σου. Όσα πιο πολλά παιδιά κάνει κανείς τόσο πιο καλός γονιός γίνεται, αρκεί αυτό να γίνεται μέσα από μια συνειδητή διεργασία με συνεχή αυτοκριτική, επιμόρφωση, και ενασχόληση με το παιδί. Η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας γονιός για το παιδί του είναι ο χρόνος που θα του αφιερώσει, για να παίξει μαζί του, για να το γνωρίσει, για να του μιλήσει, για να συνεργαστεί , να κλάψει και να γελάσει μαζί του.
Α)  Συνοπτικά:
  • Κανείς δεν είναι παντογνώστης
  • Κανείς δεν είναι αλάνθαστος
  • Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς
  • Γονιός δεν γεννιέται κανένας – γονιός σπουδάζει κάποιος μαζί με το παιδί – οι σπουδές είναι αέναες και πτυχίο ουδείς ουδέποτε πήρε!
Β)   Η φροντίδα ενός παιδιού ξεκινάει πολύ πριν τον ερχομό του στον κόσμο. Φροντίζω ένα παιδί σημαίνει:
  1. φροντίζω τη σχέση μου με τον / την σύντροφό μου
  2. φροντίζω την υγεία μου και τον εαυτό μου γενικότερα, πριν και κατά την εγκυμοσύνη
  3. φροντίζω το παιδί μας και ποτέ το παιδί μου!
        Τι σημαίνει η λέξη φροντίζω;= σημαίνει μεριμνώ, ενδιαφέρομαι, περιποιούμαι, κάνω ότι είναι απαραίτητο για να είναι κάποιος καλά.
       Το λειτούργημα του γονιού είναι ιερό και υπεύθυνο. Δεν περιορίζεται στη βιολογική διαδικασία της γέννησης και της διατροφής του παιδιού. Κυρίως καταξιώνεται στη φροντίδα για την ποιοτική του ανάπτυξη, δηλ. την εσωτερική του διαμόρφωση και την αληθινή αγωγή/ [ανατροφή = διαπαιδαγώγηση + καθοδήγηση (από το ρήμα άγω = οδηγώ)].
  Γ)   Αν αυτή η διαπαιδαγώγηση στηριχτεί κατά ένα μέρος στην Ελληνική μας παράδοση τότε «ο φόβος Κυρίου θα γίνει αρχή σοφίας»!
Τι χρειάζονται λοιπόν τα παιδιά; Όσο πιο μικρά είναι τόσο πιο λίγα χρειάζονται!     
Τροφή, αγκαλιά (ζεστασιά και τρυφερότητα), αγάπη, επικοινωνία και γονείς!
1ον οι νέοι γονείς κυρίως ας προσέξουν τον τρόπο ζωής τους αν θέλουν να κάνουν γερά παιδιά. Οι κινέζοι λένε: «η ιστορία του κάθε ανθρώπου αρχίζει 9 μήνες πριν από τη γέννηση του»! Και ο αρχαίος μας Σωκράτης συμπληρώνει: « η διαπαιδαγώγηση κάθε παιδιού αρχίζει πριν από τη σύλληψή του»! Η ζωή που κάνουν οι δυο γονείς και τα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλο, επηρεάζουν την υγεία του παιδιού που θα γεννηθεί. Αρρώστιες, ποτό, καπνός, ηρεμιστικά και άλλα φάρμακα, stress, ναρκωτικά και αμβλώσεις είναι δυνατόν να επηρεάσουν αρνητικά τη ποιότητα των σπερματοζωαρίων και ωαρίων που θα δημιουργήσουν ζωή.
Το αποτέλεσμα της κύησης είναι βέλτιστο αν η μητέρα κυρίως, είναι υγιής κατά τη στιγμή της σύλληψης και παραμένει κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εκπαίδευση των γυναικών πριν τη κύηση για τις συνήθειές τους, τη διατροφή, τη φυσική τους κατάσταση, το βάρος τους σώματός τους, είναι σημαντικά για την υγεία της μητέρας και του παιδιού που θα γεννηθεί.
2ον  οι γυναίκες δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Οι πρώτες 3 – 4 εβδομάδες είναι οι πιο κρίσιμες και επηρεάζουν σημαντικά το παιδί. Αποφύγετε συνήθειες (ποτό, καπνό, φάρμακα) που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο μωρό. Βρείτε έναν καλό γυναικολόγο και ακολουθείστε τις οδηγίες του. Φροντίστε να διατρέφεστε υγιεινά, συμπληρώστε τη διατροφή σας με βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Προσέξτε τα κιλά σας! Να μην υπερβείτε τα 10 kg. Φροντίστε την υγιεινή του στόματός σας και των δοντιών σας!
 Μετά τη σύλληψη και πριν τη γέννα, είναι διαπιστωμένο ότι οι γυναίκες που παρακολουθούνται έχουν κυήσεις με καλύτερο αποτέλεσμα από εκείνες που δεν παρακολουθούνται. Αυτές οι επισκέψεις δίνουν παράλληλα την ευκαιρία στο ζευγάρι να εκπαιδευτεί σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, το θηλασμό και τη φροντίδα του μικρού βρέφους. Οι γυναίκες και ειδικά οι νέες μητέρες καλό είναι να ξέρουν πως καμία ερώτηση ή απορία που έχουν για το παιδί τους δεν είναι σε καμία περίπτωση χαζή ή ανούσια και καλό είναι να ενθαρρύνονται και να ρωτάνε χωρίς ενδοιασμούς!
3ον όσον αφορά την φροντίδα του παιδιού σας από τη μέρα που θα γεννηθεί  αρχίστε με μια εξέταση από παιδίατρο. Στη συνέχεια πρέπει μέχρι την ηλικία των 6 μηνών να επισκέπτονται τον παιδίατρο τουλάχιστον κάθε μήνα, κατόπιν κάθε 2ο μήνα έως τον 12ο μήνα ζωής. Κατόπιν επιβάλλεται μια εξέταση κάθε 5-6 μήνες μέχρι τον 30ο μήνα ζωής. Σε αυτές τις επισκέψεις, όταν φυσικά το παιδί είναι υγιές, γίνονται μετρήσεις του ύψους, βάρους και της περιμέτρου της κεφαλής, δηλ. της ανάπτυξής του κι έτσι ανιχνεύονται τυχόν νευροαναπτυξιακές διαταραχές και κρυφές συγγενείς ή γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες αν ανιχνευθούν πρώιμα, μπορούν να βελτιωθούν ή και να θεραπευθούν. Επίσης  μπαίνουν σταδιακά οι τροφές, και ξεκινάνε τα εμβόλια από τον 2ο μήνα ζωής. Καλό είναι να κρατάνε οι γονείς ένα ημερολόγιο με τις ημερομηνίες και τα εμβόλια του παιδιού που έκανε ή που θα κάνει και πότε, κάποια αρρώστια που πέρασε και φάρμακα που τυχόν πήρε.