Με αγάπη για το παιδί και την οικογένεια...
Παρασκευή γάλακτος-σκόνης

     Ξένο γάλα

   Αν δεν θέλετε ή δεν πρέπει να θηλάσετε για ιατρικό λόγο, θα σας δοθούν οδηγίες για το είδος του γάλακτος που χρειάζεται να πάρει το νεογνό στο σπίτι. Προμηθευτείτε τουλάχιστον 4 μπουκάλια με ανάλογες θηλές. Κατά την παρασκευή του γάλακτος πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Έτσι σαπουνίζετε πρώτα  απ’ όλα καλά τα χέρια σας κάθε φορά που ετοιμάζετε τα γεύματα του παιδιού. Τα μπουκάλια πρέπει να αποστειρώνονται με βράσιμο σε νερό για 20΄, ενώ οι θηλές βράζονται για 10΄ μόνο για να μην φθαρούν. Πριν το βράσιμο ξεπλύνετε το μπουκάλι καλά, πρώτα με κρύο νερό βρύσης, για να φύγουν τα υπολείμματα του γάλατος και μετά με μια βούρτσα, ζεστό νερό και σαπούνι, αφαιρέστε και τα τελευταία υπολείμματα.

   Για να ετοιμάσετε το γάλα βράστε πρώτα νερό, αφήστε το να κρυώσει και στη συνέχεια ακολουθώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί, βάλτε στο μπουκάλι τόσο νερό όσο υπολογίζετε ότι χρειάζεται το βρέφος για την ηλικία του. Σ’ αυτό προσθέστε τις ανάλογες κοφτές μεζούρες γάλατος σκόνης κι ανακατέψτε το. 

 ( 1 κοφτή μεζούρα είναι όταν γεμίζουμε το κουταλάκι με τη σκόνη και περνάμε από πάνω ένα μαχαίρι από την ανάποδη πλευρά που δεν κόβει) (1 κοφτή μεζούρα ανά 30 ml Νερό)

   Πόσο γάλα χρειάζεται το νεογέννητο σε κάθε γεύμα;

   Στο κουτί του γάλατος αναγράφεται η ποσότητα που χρειάζεται περίπου κάθε βρέφος ανάλογα με την ηλικία του. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι κάθε βρέφος έχει διαφορετικές ανάγκες από κάποιο άλλο. Έτσι το παιδί σας από μόνο του θα καθορίσει πόσο γάλα χρειάζεται σε κάθε γεύμα. Φροντίστε γι αυτό να βάζετε πάντα λίγο περισσότερο γάλα στο μπουκάλι (πάντα με την σωστή αναλογία) ώστε να περισσεύει πάντα λίγο γάλα στο μπουκάλι στο τέλος του γεύματος. Το γάλα που περισσεύει θα πρέπει να πετιέται.

   Κάθε πόσες ώρες πρέπει να το ταΐζω;

   Το βρέφος που παίρνει ξένο γάλα τρώει κάθε 3-4 ώρες στη διάρκεια της μέρας και λιγότερο συχνά στη διάρκεια της νύχτας. Μην το ξυπνάτε για να φάει παρά μόνο αν έχουν περάσει ~4 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Ελέγχετε κάθε φορά που το ταΐζετε, την τρύπα στη θηλή για να σιγουρευτείτε ότι το γάλα ρέει φυσιολογικά (περίπου 60 σταγόνες στο λεπτό).

   Πάντα να ταΐζετε το βρέφος στην αγκαλιά σας, να το κρατάτε σε ημικαθιστή θέση και να επικοινωνείτε μαζί του βλεμματικά ή μιλώντας του ή τραγουδώντας του, για τρέφεται ταυτόχρονα με αγάπη και συναισθήματα, αντισταθμίζοντας αυτό που γίνεται αυτόματα κατά την διάρκεια του μητρικού θηλασμού. Ο εγκέφαλος δεν τρέφεται μόνο με τροφή και θερμίδες αλλά χρειάζεται και συναισθήματα και αγάπη και σωματική/δερματική επαφή για να τραφεί. Τα χάδια, τα λογάκια και η σωματική επαφή είναι πολύ σημαντικά κατά την σίτιση με μπιμπερό!

 

   Αν πάω ταξίδι μπορώ να πάρω έτοιμο γάλα για το παιδί σε θερμός;

Όχι, αυτό είναι επικίνδυνο γιατί στο έτοιμο γάλα αναπτύσσονται μικρόβια. Γι’αυτό πάρτε ζεστό νερό μαζί σας σε θερμός και ξεχωριστά γάλα σε σκόνη.